Nyheder

Nytårsbrev fra bestyrelsen 2023/24

08-01-2024

Her er et lille tilbageblik på backgammonåret 2023

I bestyrelsen har vi haft månedsmøder siden landsrådet i april, og vi har vænnet os fint til hinanden. Det er nye tider, og ting gøres på en ny måde, og den lille flok med mandaterne arbejder hårdt sammen for at få de løse ender til at mødes. For kort tid siden blev der bragt lidt kort info om ’rigets tilstand’, og her kommer en opdatering på året der gik.

En kerne af DBgFs medlemmer har altid sat stor pris på at få indsigt i, hvad bestyrelserne gennem tiderne har foretaget sig, og de har også fået det med mellemrum. Det er værd at huske, at mængden af frivillig energi er en lukket størrelse, og jo mere tid, der bruges på information, jo mindre tid er der til udvikling og administration. Jeg nævner det blot, hvis nogen af og til mener, de ikke får nok informationer … :o)

BLANDET NYT:

Aktivitets-niveauet er atter stigende!

I 2023 blev der ratet ikke mindre end 12.513 live-matches, hvilket er det højeste siden tiden før Covid (2019: 13.799 matches). Jeg kan se på data, at interessen for live-kampe atter er stigende, men trods interessen, så er vi der ikke endnu. Det skyldes måske, at der afholdes for få turneringer i.f.t. udbuddet på +600 medlemmer.
Ikke desto mindre blev der fra TU uddelt over 225 resultater i 2023!

null

Jeg har haft et møde med WBgF, som er ved at åbne posen for ”Dice on checkers” i deres organisation, og opfordringen derfra er, at DBgF også tillader, at ansøgninger til turneringer godkender disse som en del af turneringen, men de skal så stå eksplicit i invitationerne. Det kommer formodentlig til at blive standard i flere og flere internationale turneringer, så vi kan lige så godt vænne os til det. Så er turneringsarrangørerne forberedt!
Der er ingen planer om at indføre det permanent i de danske backgammon-regler (endnu), men jeg tænker godt, vi kan forberede os på, at det sker.
Der spilles imho for få interne turneringer (klubmesterskaber f.eks.), og det er et godt sted at øve sig på dette fremadstormende fænomen.
Ansøgninger kan sendes til tu@dbgf.dk for godkendelse af format og kampe til rating.

Omkring formatet i holdturneringen med individuelle kampe til 17 points, så kører der en debat blandt nogle spillere fra elitedivisionen omkring alternative formater. Debatter er ofte sunde, og jeg vil blot minde om det gode gamle ordsprog ”hvis det ikke er i stykker, så skal det ikke repareres”. Det betyder ikke, at udvikling skal stoppes, men man skal veje tungt for/imod, inden man iværksætter en ændring i det måske eneste koncept, som har kørt snorlige i 30 år og stort set altid fuldstændig uden problemer.
Samtidig er holdturneringen forbundets rygrad, og uden den er vi rent faktisk ikke meget forbund, men hold endelig debatten i gang i en god og konstruktiv form og lad os høre nærmere om det.
Fra data-afdelingen berettes, at 128 spillere i 2023 spillede 546 kampe i holdturneringen uden at spille andre kampe overhovedet. Det er 20% af forbundets medlemmer, som kun er med hos os for at spille holdturnering og i gennemsnit spiller de 4,27 holdkamp om året.
Og dét siger noget om, hvor vigtigt det sociale bånd og dermed holdturneringen er for dansk backgammon, hvor rigtig mange ikke spiller med i holdturneringen for at søge ’retfærdighed’ eller et ’vinder-format’, men mere for at se en flok ligesindede, som dyrker en fælles interesse med sociale overlap.

Der har været et møde med DGI og der kommer endnu ét midt januar. Der er nogle fordele for åbne klubber ved at melde sig ind i DGI, og disse fordele vil også gøre det nemmere at være forbund (f.eks. kan man komme i betragtning til at leje lokaler i kulturhuse og skoler for en billig eller ingen penge).
Der kommer mere om emnet.

 

ØKONOMI:

Strategiplan 2020-2025 er analyseret og på nogle områder er det gået som planlagt, men desværre ikke på rekrutteringen af nye medlemmer, og netop denne forventede tilgang skulle være med til at finansiere Sekretariatet. Derfor har DBgFs bestyrelse og Sekretariatet i samarbejde opsagt kontrakten og indgået en ny kontrakt på 7½ time om ugen (en halvering af timeforbruget i.f.t. 2023). Skulle der være brug for ekstra-ydelser, så har Erik Sommer Consulting tilbudt en klippekort-ordning på samme måde, som vi arbejder med vores IT-udviklere. Besparelsen vil først være synlig i det netop opstartede regnskabsår til fremlæggelse på landsrådet 2025.
Kontrakten starter op pr. 1. januar 2024 og er underskrevet af formand, kasserer og Erik Sommer, som har været behjælpelig i udarbejdelsen og beskrivelsen af nye opgaver.
Erik skal derfor være grundstenen i den administrative del af DBgF (assistance til nye klubber, vogter af indbakken, etc), og så er det op til bestyrelsen at tage ledelsen på initiativer og det eksterne ’salgs-arbejde’ i samarbejde med ildsjælene i forbundet, som mere og mere bliver omdrejningspunktet for et fremtidigt forbund.
Tænk sig hvis alle medlemmer tog blot 1 kammerat med, og halvdelen af disse blev hos os. Jeg kender mange eksempler på medlemmer, som nærmest kun er medlem, fordi de har en tilknytning til et hold, som holdkamp efter holdkamp trækker hinanden op og med ud på spillestederne.

Kasserer-rollen er overgået fra Finn Bahn til Jesper Mølgård, som fremadrettet kommer til at levere et kæmpe stykke arbejde ved at aflaste Sekretariatet på netop regnskabs-funktionen, hvilket er grundstenen i besparelsen. Derfor har bestyrelsen også insisteret på, at JM modtager statens takst på kr. 2450 for sin indsats. Det er billigt sluppet, og tak er for alvor kun et fattigt ord her.
Som en god mand fortalte mig for nylig, så er det vigtigere, at kassereren bliver end formanden, og det kan man nu gange med hundrede … :o)

Besparelsen vil påvirke budgettet i positiv retning, og dermed er der frigivet midler til andre projekter.
DBgF har dermed lagt strategiplanen en smule på hylden og skifter lidt over til, at DBgF er for de eksisterende medlemmer fremfor at lægge al fokus på nye medlemmer. Dog er der på ingen måde opgivet at jage nye spiller ind i folden, men værktøjerne kommer til at være anderledes end i nuværende opsætning.

 

Milestones projektet omhandler automatisk registrering af data baseret på præstationer på matches, rating, PR (fra uploadede filer) etc.
Sidste landsråd fremlagde Peter Hallberg en meget fin præsentation og siden da er der ikke sket noget 'stort' andet end udbygning og vedligeholdelse, men lad mig endelig slå et slag for, at medlemmerne bidrager i det store omfang, de kan, ved at uploade de kampe, de spiller.

Lige her og nu kan det se ligegyldigt ud, men på sigt er data med til at udvide og udbygge forbundet, og derfor er det meget værdsat, om man gider gå den ekstra mil og uploade sine matchfiler - også selv om man ikke spiller vildt godt. Det er vi mange, som ikke gør ret tit. 😉

 

Det ville ikke være et godt nytårs-brev uden at komme ind på Sanderumskolen i Odense og Daniel Sørensen & Co’s kæmpe arbejde med børnene.
Den 13. juni forløb turneringen med knap 200 skønne børn under ekstatiske forhold på fremragende vis. Daniel havde inviteret et par gæster med i form af verdensmester Peter Hallberg og den på det tidspunkt regerende verdensmester Sander Lylloff, som sammen med undertegnede spillede simultan-backgammon mod en stribe af de unge stjerner. Personligt er oplevelsen på min all-time top-10 liste og jeg føler, at oplevelsen aldrig kan betales fuldt ud retur til de skønne fynske arrangører og skolen for deres engagement.

Her er et stemningsbillede fra nogle af børnenes deltagelse i gymnastiksalen.
Hvem kan finde Holger? (aka Danielator)

null

Odense Backgammonklub har påbegyndt et nyt tiltag med anvendelse af medie til undervisning i temaer. Jeg kan kun anbefale, at alle medlemmer bruger de 2 minutter, det tager og logger ind på youtube og abonnere på kanalen: https://www.youtube.com/@PipHitogByg

 

 

 

 

RESULTATER 2023:

DBgF har også tegnet sig pænt set med internationale briller, idet Nordic Open blev generobret af vinderen fra 2000, Peter Jes Thomsen, som efter 15 års fravær valser ind og henter trofæet fra NO 2023.

Anders Nielander (også tidligere Nordic Open mester 1999) nappede også lige ét af de store trofæer ved at vinde Oasis International Backgammon Cup i Dubai i sensommeren, da han i september lagde 168 spillere bag sig.

Max Petersen nappede også et trofæ, da han i Monte Carlo vandt intermediate-rækken i et 64-mandsfelt. Virkelig flot gået af den pensionerede skolelærer, som tydeligvis stadig er god til at lære fra sig.

Fik jeg nævnt, at vi også har fået et par nye Super Grand Masters i DBgF, så vi nu i alt har 6 styks?
Ellers kan man stadig læse artiklen om den 6. af slagsen her: https://www.backgammon.dk/Nyheder/Nyheder?view=Vis&id=575

Landsholdet var en tur Skopje og klarede sig en smule under middel, kan man roligt sige. Spillets til tider lunefulde side var overpræsenteret. Det bliver bedre næste år, hvor vi alle skal op og heppe på dem i Stockholm. Se bare at få booket værelser, mens de stadig er ledige.

Der er også kommet et par nye turneringer på landkortet, idet Morten Jacobsen har startet en ny karriere som turneringsleder (og han er mega skrap til det!), og undertegnede har barslet med en hybrid mellem XG Masters og den klassiske Champions League, som sammen har fået navnet Backgammon Masters, som stadig er i gang nu med kun 8 spillere tilbage.

Her er de 21 turnering, som har udløst resultater for medlemmerne.

BG Halvmarathon
Copenhagen Christmas Tournament
DM (Danish Championships)
DM damer
DM Hold
DM Mix Doubles
Gentofte Open
Hampen Open
Milestone 1
Milestone 3
Munkebjerg Open
Nordic Open
Nytårsgammon i Ringe
Oasis International Bakgammon Cup (169)
Odense Open
Pokalturnering hold
Sommercup (Øst)
Svendborg Open
Toto Cup
ÅFM - Åbne Fynske Doubles
Årets Tøsedreng

Der blev gennemført en række ændringer af turneringsreglerne ifm. holdturneringen. Ændringerne gav anledning til en del debat og TU samler op når holdturneringen er afsluttet. Antallet af deltagende hold har vist sig at holde niveauet. 72 i sæson 2023/24 mod 70 i sæson 2022/23 (Kilde: vinterbrev fra TU).

Med disse ord så vil bestyrelsen gerne opfordre alle til fortsat at deltage aktivt i de tilbud, der udbydes i form af turneringer rundt omkring i landet. Som det ses herunder på grafen, så er U (Cafe-turneringer) fortsat den største aktivitet på de ratede kampe, dernæst almindelige turneringer og kort efter holdturneringen.
I stedet for ’bare’ at tage af sted, så gør det til en vane at byd en kammerat op til dans, så vi får øget aktivitetsniveauet.

Der er også plads til interne turneringer (fx klubmesterskaber), og den del bør i højere grad dyrkes af klubberne. Hermed er opfordringen fra TU videregivet.
Kampene rates som ’I’ (se grafen).

Nyhedsbrev 3 - matchfordeling

 

Lidt om hvad vi kigger frem mod i 2024

Landsråd! :)

Den første turnering i Aalborg i mange år afholdes med Aalborg Open 2024 den 9. marts. Regionerne er meget vigtige for DBgFs overlevelse, og derfor ville det være super cool, om medlemmerne støttede op omkring turneringen og tilmelder sig i god tid, så TL’erne ved, hvad de har at arbejde med.
Det er en turnering med rejse-aktivitet og lille præmie, men hvor mange af nuværende medlemmer har før prøvet at spille en turnering i Aalborg? Nej, vel… så pak en taske og tilmeld jer. :o)

Silkeborg Backgammon klubs 10-års fødselsdag markeres med en turnering om nogle måneder.

Landsholdet udtages via kvalifikations-stævner den 9.-10. og 16.-17. marts i hhv. Hampen og København.
Invitation kommer ud eksplicit, men posen åbnes for fri deltagelse, men man skal kunne sin backgammon ABC, hvis man skal komme gratis igennem turneringen.

VM for landshold afholdes i sammenhæng med Swedish Open i Stockholm 8 – 14 juli. Måske skal vi lave en fælles tur, så vi får så mange danske deltagere som muligt. Initiativtagere søges :)

Nordic Open planlægningen er i gang. Mere snart…

Månedens Hero fortsætter på vanlig vis, og dennes turneringsleder, Bertram Seiferheld (Seiferdrengen) er sammen med sin kumpan, Elias Stokholm, ved at skræddersy PIPLIGAEN.  
Online-strategien med hvervning af medlemmer denne vej rundt må ikke gå i stå, og begge disse turneringer er starten på en ny bølge, som skal fodre os med et håb om medlemmer i fremtiden.
Mere om det senere…

Det bedste til sidst: En stor tak til alle de ildsjæle, som sørger for, at flowet ude i klubberne og på spillestederne bare kører derudaf. Det er helt umuligt at nævne alle ved navn her, men det øgede aktivitetsniveau er en klar indikation på, at I alle gør noget derude, som virker.
Miljøet omkring Odense Backgammonklub og samarbejdet med Storms Pakhus samt Absalons mandags-turnering ledet af 2 x Jensen (Oskar og Peter S.H.) er skoleeksempler på, hvordan det skal gøres. Vi er mange, som følger med fra siden.
Der er planer om mere fokus på de åbne klubber og backgammon-ambassadører, så vi øger chancen for at nye medlemmer samles op og kan parkeres et for dem godt sted.

Tak!

Et nytårsskriv af Karsten Bredahl, formand DBgF

 

DBgF.dk – Backgammon.dk – Dansk Backgammon Forbund