Akademiets forside | Lektion 16 | Lektion 17

 

Backgammon Akademiet

opgaver til Lektion 16:
doblinger i primespillet

 

Opgave 1

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 2

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 3

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 4

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 5

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 6

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 7

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 8

Kan hvid doble? Kan sort tage?

,

 

Opgave 9

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 10

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Svar:

Opgave 1: Hvid har en 6-prime og har gode muligheder for at lukke sit bord og begynde udtagningen med en sort brik på baren. Sort er foran i ræset med 28 pips, men det har ingen betydning. Hvid er kæmpefavorit – faktisk så stor favorit, at hvid med fordel kan vente og se, om stillingen kan blive endnu bedre. Måske der kan samles endnu en sort brik op. Hvid er for god til at doble, og sort må naturligvis passe en dobling.

Opgave 2: Hvid har stadig gode muligher for få et lukket bordet med en sort brik på baren, så hvid er stor favorit og har market losers nok til at doble. Men hvid har nu kun en 5-prime, og sort er nu foran i ræset med 37 pips. Sort kan vinde partiet med en redobling, hvis sorts bagmand undslipper. Det er nok til, at sort kan tage doblingen.

Opgave 3: Sort har nu et anker bag den hvide 5-prime, så hvid kan ikke få lukket sit bord. Den sorte føring er reduceret til 16 pips, men det er ikke en fordel for hvid at være bagud i ræset, når hvid kun har en 5-prime. Sort kan undslippe sine bagmænd og vinde ræset. Hvid kan ikke doble, og sort har et stort take.

Opgave 4: Sort er her kun foran med 5 pips. Sort kan få svært ved både at holde sit anker på 3-punktet og undgå at spille brikker dybt i bordet. Det forbedrer hvids chancer, så hvid kan overveje at doble (i realiteten er det hverken forkert at doble eller at lade være). Men hvid har kun en 5-prime, og sort har gode chancer i ræset. Sort har et meget stort take.

Opgave 5: Hvid har en 6-prime og fører med 10 pips. Sort har kun et 2-punkts bord, og hvid har gode chancer for at undslippe med sine bagmænd. Men alle sorts brikker er i spil, og sort har gode chancher for selv at bygge en prime og fange en hvid brik. Hvid kan ikke doble endnu, og sort har et nemt take.

Opgave 6: Alle hvids brikker er nu fremme på barpunktet, og hvid har her endnu bedre chancer for at bringe brikkerne sikkert hjem. Igen fører hvid med 10 pips, men sort er nok bagud til at kunne holde på en ramt hvid brik uden at bryde sit bord. Sort har et nemt take. Det er ikke en fejl af hvid at doble, og det er heller ikke en fejl at lade være.

Opgave 7: Med kontakten brudt er sorts chancer for gevinst næsten forduftet. Hvid kan doble eller spille på too good. Sort har et kæmpepas.

Opgave 8: Her er hvids 6-prime brudt og situationen helt anderledes. Hvid er foran med 10 pips og kan doble. På grund af sine chancer i ræset har sort et lille take.

Opgave 9: Både hvid og sort er fanget bag en 5-prime. Men forskellen er, at sort skal bruge 2 1'ere for at komme frem til kanten og have en chance for undslippe. Hvid kan spille med sine brikker på 16-punktet og vente på at få en 6'er. Sort har derimod brug for at rulle 61 eller 11 hurtigt for at have en chance. Hvid er bagud med 18 pips, og det er en fordel i denne position. Hvid har god timing. Hvid kan doble, og sort har et stort pas.

Opgave 10: Her er hvid kun bagud med 6 pips, og sorts chance er, at hvid er nødt til at bryde sin prime før sort. Hvid kan doble, og sort har et meget stort take.

Akademiets forside | Lektion 16 | Lektion 17

DBgF.dk – Backgammon.dk – Dansk Backgammon Forbund