Akademiets forside | Lektion 17

 

Backgammon Akademiet

opgaver til Lektion 17:
doblinger i bagspillet

 

Opgave 1

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 2

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 3

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 4

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 5

Kan hvid doble? Kan sort tage?

Opgave 6

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

 

Opgave 7

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 8

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 9

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 10

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Svar

Opgave 1: Sort spiller et 23-bagspil, men er kun bagud med 22 pips. Sort har ikke rigtig andre muligheder i positionen end at spille et bagspil. Hvid har en 4-prime foran sorts anker, som kan blive udbygget yderligere. Sort har meget dårlig timing og har ikke udsigt til at kunne holde sit bord. Hvid er tæt på at være for god til at doble. Sort har et kæmpe pas.

Opgave 2: Sort spiller igen et 23-bagspil og har igen ikke mulighed for at skifte spilleplan. Men denne gang er sort bagud med 42 pips og har god mulighed for at holde sin position og måske endda blive hittet og komme yderligere bagud i ræset. Hvid dobler, og sort har et stort take.

Opgave 3: Sort er bagud med 53 pips med en god chance for at komme endnu længere bagud. Sort spiller et 14-bagspil, men er ikke bundet til at spille positionen som et bagspil. Hvis muligheden byder sig, kan sort spille med de bageste brikker og forvandle stilingen til et 4-punkts holdespil. Hvid har bundet 2 brikker på 3-punktet bag det forreste sorte anker. Hvid får meget vanskeligt ved at bygge en fuld prime foran det sorte anker. Hvid har kontrol over spillet og er favorit, men sort har masser af ressourcer. Hvid har ikke en dobling, og sort har et let take.

Opgave 4: Sort spiller et 14-bagspil med eksellent timing. Sort er bagud med 101 pips og har let ved at spille sine overskydende brikker på 4-punktet rundt. Hvid mangler at cleare 3 punkter foran det sorte anker og har desuden 3 løse brikker, der skal spilles ind. Det er for tidligt at doble, og sort har et meget let take.

Opgave 5: Med en sort brik på baren har hvid en mulighed for at bringe de 3 løse brikker i sikkerhed, inden sort kommer ind fra baren. Det er nok til, at hvid kan doble. For sort er det nærmest lige meget, om sort kommer ind med det samme eller danser i nogle rul. Sort har tid til at vente. Sort har et stort take.

Opgave 6: Sort er bagud med 81 pips i et 12-bagspil. Sort har noget timing, og det kan ved først øjekast se ud, som om det er nok. Men vi skal også se på hvids situation. Alle hvids 6'ere og 5'ere er blokeret, hvilket betyder, at der kan gå lang tid, inden hvid begynder at tage af. I mellemtiden er der kun en lille chance for, at hvid giver skud og en stor risiko for, at sort kommer til at spille brikker dybt i sit hjemland. Hvid dobler, og sort har et meget stort pas.

Opgave 7: Nu spiller sort i stedet et 13-bagspil og er bagud med 82 pips. Nu er det kun hvids 6'ere, som er blokeret, så nu har sort tid nok til at vente. Hvid mangler at cleare 4 punkter foran det sorte anker. Det er for tidligt at doble, og sort har et stort take.

Opgave 8: Sort spiller et veltimet 25-bagspil. Hvid mangler at cleare 3 punkter foran det sorte anker på 5-punktet, og hvid kan doble. Hvid har ingen numre, der giver skud endnu, men 63 og 66 spiller ikke så godt, og sort har tid til at vente. Hvid har en lille dobling, og sort kan nemt tage.

Opgave 9: Alene det, at sort har 2 punkter i hvids hjemland kvalificerer det til at være et bagspil. Sort er bagud med 73 pips og har masser af tid, selvom sort har et par dårlige passlag. Hvid mangler at cleare 5 punkter foran det sorte anker. Det er for tidligt at doble, og sort har et nemt take.

Opgave 10: Sort er bagud med 94 pips og har et veltimet 45-bagspil. Sort har masser af tid til at vente, men har det problem, at hvid ikke har dårlige numre et stykke tid frem. Desuden er det mere usandsynligt end i de dybe bagspil, at hvid kommer til at efterlade 2 blots Til sammen gør det, at sort har et stort pas. Hvid dobler, men står så godt, at hvid kan overveje at spille på gammon i stedet.

 

Akademiets forside | Lektion 17

DBgF.dk – Backgammon.dk – Dansk Backgammon Forbund