Akademiets forside | Lektion 12

 

Backgammon akademiet

opgaver til Lektion 12:

introduktion til doblinger

 

 

Opgave 1

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 2

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 3

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 4

Kan hvid doble? Kan  sort tage?

 

Opgave 5

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 6

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 7

Kan sort tage, når hvid dobler?

 

Opgave 8

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 9

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Opgave 10

Kan hvid doble? Kan sort tage?

 

Svar

Opgave 1: Hvid har 10 numre, der ikke tager begge brikker af (alle 1'ere undtagen 11). Hvid er favorit og skal doble. Sort har mere end 9 gode numre og skal tage.

Opgave 2: Hvid tager alle brikker af 6 ud af 36 gange. I de resterende 30 tilfælde tager sort 4 brikker af 1/6-del af gangene, dvs. 5 gange. Hvid er favorit og skal doble. Sort vinder 5 ud af 36 spil og skal passe (droppe).

Opgave 3: Allerede nu er det svært at regne vinderchancer ud. Positionen kalder vi for en "3-ruls-position". Sort har ca. 21 % gevinstchance og må passe en hvid dobling. Positionen er en referencepostion, som vi er nødt til at memorere.

Opgave 4: Sort har nu en smule mere end 25 % vinderchance. 4-ruls-positionen er en dobling og et take.

Opgave 5: I 5-ruls-positionen er hvid favorit med 72 %. Igen er det rigtigt at doble og at tage.

Opgave 6: I 6-ruls-positionen har hvid stadig en lille dobling, men ikke en redobling. Sort har et stort take.

Opgave 7: Hvid har 10 1'ere, der ikke tager begge brikker af. I de tilfælde kan sort redoble, og hvid må passe. Så sort vinder mindst 10 partier og kan tage den hvide dobling. Det var en fejl af hvid at doble.

Opgave 8: Både hvid og sort må regne med at skulle bruge 3 rul på at få alle brikker af. Men sort kan nå at få brikkerne af i 2 rul. Det er nok til at sort kan tage doblingen. Hvid dobler og sort tager.

Opgave 9: Hvid vinder med alle dobbeltslag på nær 11. Hvid skal nu rulle to 1'ere i træk (og ingen af dem må være 11) for at sort kan vinde uden at rulle et dobbeltslag. Sort vinder ved at rulle dobbeltslag, når hvid ikke gør. Muligheden for at hvid kan rulle 2 1'ere i træk forøger sorts gevinstchance, men ikke nok til at komme op på 25 %. Hvid dobler og sort passer.

Opgave 10: Hvis hvid ruller en 1'er i løbet af de næste 2 rul, skal hvid bruge 3 rul for at tage sine 4 brikker af. Derfor er det ikke i alle varianter, at sort har brug for et dobbeltslag for at vinde. Det er nok til, at sort kan tage. Hvid dobler og sort tager.

 

Akademiets forside | Lektion 12

DBgF.dk – Backgammon.dk – Dansk Backgammon Forbund